Onafhankelijke informatie over Hospices | Hospice-info.nl (2024)

Onafhankelijke informatie over Hospices | Hospice-info.nl (1)

Justin Philipsen en Demi van Herpen, studenten Fontys Hogeschool Journalistiek, maakten een even intieme als integere documentaire over de laatste levensweken van Bart van Laarhoven in Hospice de Sporen.

Er zijn 3 soorten Hospices : Bijna Thuis Huizen (BTH), High Care hospices (HCH) en hospices verbonden aan of in een verpleeginstelling of verzorginstelling (PU). Er zijn ook hospices speciaal voor kinderen.

In het Hospice kunnen terminaal zieken met een levensverwachting tot ongeveer drie maanden in een huiselijke sfeer zich met hun naasten voorbereiden op het levenseinde. De aandacht en zorg is vooral gericht op de laatste levensfase en om afscheid te nemen van het leven op een eigen manier. Er is 24 uur per dag zorg. Dit maakt het mogelijk om onder deskundige en professionele begeleiding het leven op een waardige manier te voltooien, ook wanneer er complexe zorgvragen spelen. Hierbij is altijd oog voor uw persoonlijke wensen. U blijft baas over uw eigen leven al bent u in een andere omgeving. Daarnaast zijn er meestal vrijwilligers aanwezig om u ondersteuning te geven, om gezellig een praatje te maken of bijvoorbeeld te gaan wandelen. Zij staan altijd voor u klaar, maar dringen zich nooit op. Het gaat immers om uw leven, uw welzijn en wat u prettig vindt.

Lichaam en geest
De zorgverlening richt zich naast de lichamelijke zorg ook op de psychische, sociale en spirituele behoeften van u en uw naasten.Naasten blijven betrokken bij de zorgverlening en kunnen 24 uur per dag in het hospice terechten kunnen ook blijven slapen.

Team
Het team van medewerkers bestaat uit palliatief deskundige verpleegkundigen, verzorgenden, artsen en vrijwilligers. Indien gewenst is er geestelijke zorg beschikbaar.

In het Hospice zijn diverse kamers die op een sfeervolle manier zijn ingericht, maar waar u met uw eigen spullen een fijne omgeving kunt creëren. De kamers beschikken over het algemeen over een badkamer, tv, zithoek, koelkast, magnetron, kitchenette en in sommige gevallen een eigen terras.

Bezoek
Over het algemeen is bezoek altijd welkom. Het is wel verstandig dit te overleggen zodat er rekening gehouden kan worden met de wensen van u. Ook bezoek van uw huisdier is over het algemeen toegestaan. Het is mogelijk om op de kamer een extra bed te plaatsen, zodat uw naasten dichtbij kunnen blijven. Daarnaast is er vaak een gemeenschappelijke huiskamer en een keuken waar verse gerechten (vaak door vrijwilligers) klaar gemaakt worden, in overeenstemming naar uw wensen. Huisdieren zijn onder bepaalde voorwaarden welkom. U, of uw familie dient dan wel zelf voor het huisdier te kunnen zorgen.

Goed om te weten:de zorg blijft beschikbaar ook als de laatste levensfase langer duurt dan verwacht.

Er is veel onduidelijkheid over de periode van 3 maanden en wat er daarna gebeurd. Bij sommige mensen bestaat de angst dat ze na 3 maanden het hospice moeten verlaten. In 2019 overleden ruim 10.000 mensen in een Hospice. 6% van deze mensen in een Hospice verbleef hier langer dan 3 maanden. 1% langer dan 6 maanden(CijfersBron: publieksrapportage Hopevol 2022)
Er worden regelmatig evaluatie gesprekken gevoerd. Daarin wordt overlegd of het Hospice nog de juiste omgeving is of dat het verblijf verlengd moet worden.Soms is er sprake van een onverwacht herstel. Dan wordt met de behandelend arts bekeken welke zorg verder nodig is.Doordat bijv. medicijnen aanslaan, mensen weer op krachten komen/eten en zich beter gaan voelen, kan het voorkomen dat mensen weer naar huis kunnen gaan of dat de zorg in een zorginstelling zoals verpleeghuis plaats kan vinden. Als je niet terminaal meer bent is het Hospice niet de juiste plek meer om te verblijven. Als blijkt dat mensen niet opknappen en er achteruitgang plaatsvindt, dan wordt in samenspraak met de arts verlenging aangevraagd en besproken. In geen enkel geval wordt iemand na 3 maanden gewoon buiten gezet.

Verhuizen naar een hospice

Als u naar een hospice verhuist en geen woonadres in eigen bezit of huur achterlaat, moet u dit moet doorgeven aan de gemeente. Gemeenten houden persoonsgegevens van inwoners bij in de BRP (Basisregistratie Personen Rijksoverheid). Daarnaast maken de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gebruik van de gegevens in de BRP. De basisregistratie personen (BRP) kent twee soorten adressen, namelijk woonadres en briefadres.

Een woonadres is een adres waar men daadwerkelijk verblijft en daar moet je dus ingeschreven staan. Als je (tijdelijk) niet beschikt over een woonadres dan kun je bij de gemeente een briefadres aanvragen. Dit kan ook een instelling voor gezondheidzorg zijn (dus een hospice). Een briefadres kan het adres van een familielid, vriend of kennis zijn die daar toestemming voor geeft. Als je op een briefadres staat ingeschreven houdt dat in dat je daar niet feitelijk verblijft maar je staat daar dan administratief ingeschreven en bent zo voor de overheid ook bereikbaar. De briefadresgever verplicht zich namelijk dat post voor betrokkene in het bezit komt van de persoon die een briefadres heeft gekregen. Mocht je een eigen woning bezitten of de huur blijven doorbetalen (soms is dit een vereiste van een hospice omdat de gezondheidssituatie positief kan veranderen) dan hoef je je niet uit te laten schrijven bij de gemeente. Het bestaande adres kan dan blijven dienen als woonadres.

Als je naar een hospice in een andere gemeente verhuist, dan heb je dus drie opties. Als je je huidige woonadres behoudt hoeft je niets te doen. De tweede is ingeschreven worden in de andere gemeente op het adres van het Hospice. De derde mogelijkheid is kiezen voor een briefadres bij familie of anderen en de aangifte in de gemeente waar de briefadresgever woont van deze adreswijziging. De briefadresgever moet hiervoor wel toestemming geven. Een verhuizing naar een hospice moet dan altijd aan de gemeente worden doorgegeven om uitschrijving uit de BRP te voorkomen.

Vaak gestelde vragen

Zorg is pas palliatieve terminale zorg als de levensverwachting minder dan drie maanden is.

Een huisarts, wijkverpleegkundige, transferverpleegkundige of medisch specialist kan u verwijzen naar een hospice. Maar u (of uw familie) kunt u ook zelf aanmelden.

Nee, dat is niet aan tijd gebonden. Mocht de laatste levensfase langer duren dan deze 3 maanden, dan blijft de zorg beschikbaar tot aan het overlijden. Er moet wel sprake zijn van palliatieve terminale indicatie. Soms is er een onverwacht herstel. Dan wordt met de behandelend arts en in overleg bekeken welke zorg verder het beste is.

Als je naar een hospice in een andere gemeente verhuist, dan heb je drie opties. Als je je huidige woonadres behoudt hoeft je niets te doen. De tweede is ingeschreven worden in de andere gemeente op het adres van het Hospice. De derde mogelijkheid is kiezen voor een briefadres bij familie of anderen en de aangifte in de gemeente waar de briefadresgever woont van deze adreswijziging. De briefadresgever moet hiervoor wel toestemming geven. Een verhuizing naar een hospice moet dan altijd aan de gemeente worden doorgegeven om uitschrijving uit de BRP te voorkomen.

In de meeste Hospices is het mogelijk dat (soms tegen een vergoeding) familieleden/vrienden of partners kunnen blijven overnachten.

Er is geen minimale of maximale grens aan leeftijd gebonden om vrijwilliger te worden. Wel kan het van pas komen als je al wat levenservaring hebt. Maar ook juist jongere mensen geven een frisse wind en kijk binnen een team.

Om zo snel mogelijk een thuisgevoel te creëren is het mogelijk om al dierbare spulletjes van huis neer te zetten voordat uw moeder naar het Hospice komt. Denk aan een plaid, de kussentjes uit de bank, fotolijstjes, de pot met dropjes voor de kleinkinderen, beeldjes, planten e.d.. Als ze dan de kamer binnenkomt dan is het troostend om herkenbare dingen en mensen te zien.

Het is best een grote stap voor veel mensen om naar een Hospice te gaan. Vaak is er een overbelasting van zorg geweest, veel verdriet en boosheid. Er kan een gevoel van falen zijn als een geliefde niet thuis kan sterven. Bespreek deze zaken met de contactpersoon bij het Hospice. Hij of zij kan u hierin begeleiden. Het kan ook een enorme opluchting zijn voor beiden om de verzorging uit handen te geven aan de professionals of vrijwilligers en de relatie weer te herstellen. Om weer partner te zijn ipv verzorgende, om weer kind te zijn zonder de druk om alles te regelen.

Ja, om naar een Hospice te kunnen is er een ondertekende verklaring van een arts nodig waarin staat dat u in aanmerking komt voor palliatieve terminale zorg.

Als jegeen indiciatie voor Wlz-zorg hebt dan wordt de zorg volledig vergoed door de zorgverzekering en valt onder de basisverzekering.
Voorzorg vanuit de WLZ geldt wel dat je een gedeelte van de kosten zelf moet betalen. Dit is je eigen bijdrage. Opwww.hetcak.nl/wlzleest u hier meer over.
De eigen bijdrage is wisselend van het beleid van het Hospice en of je aanvullend verzekerd bent.

De meeste hospices vragen een vergoeding per dag voor de extra kosten (bovenop de professionele zorg vanuit de basisverzekering). Bijvoorbeeld voor huur, eten en drinken, de wasserette, schoonmaak en ander dagelijks onderhoud. De verschillen in deze eigen bijdragen zijn enorm. Wordt er bij het ene Hospice een éénmalige bijdrage bij opname van 75 euro gerekend (ongeacht de tijd dat men in het Hospice verblijft), dan kan bij een ander Hospice een eigen bijdrage van € 50,- per dag gelden. Als je aanvullend verzekerd bent, dan wordt gemiddeld € 35,- per dag hierin vergoed. Ook bij de zorgverzekeraars zijn er enorme verschillen in deze vergoedingen. Voor een volledig overzicht van deze vergoeding door zorgverzekeraars voor de eigen bijdrageklik hier.

Ja in de meeste Hospices is hier iemand aan verbonden. Ook op dit vlak is de ondersteuning enorm belangrijk. Hij of zij is er voor iedereen, ongeacht religieuze achtergrond of levensovertuiging. U kunt zelf aangeven of u behoefte heeft aan een gesprek. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk en de geestelijk verzorger heeft een beroepsgeheim. Deze begeleiding is er ook voor uw naasten, altijd in overleg met u.

In de meeste Hospices is het 24 uur per dag mogelijk dat er mensen komen. Er zijn geen bezoektijden. Vraag altijd even wat het beleid is.

In de meeste hospices is het mogelijk om kleine huisdieren mee te nemen zoals vogels, vissen e.d.. Heeft u een hond of kat, dan is het per Hospice anders of dit mogelijk is. Waar het wel mag kan het alleen als er door de familie zelf voor gezorgd wordt.

Hoe meer u zich thuis voelt, hoe fijner het verblijf het in Hospice. En dat kan vaak door eigen spullen mee te nemen. Dit is wel afhankelijk van de grootte van de kamer en de verzorging moet wel goed plaats kunnen vinden. Maar voor dierbare spullen is altijd plek.

Het kan voorkomen dat u niet tevreden bent over de behandeling, het traject, een verzorger of iets anders dat binnen het Hospice plaats vindt. Dan zijn er verschillende stappen mogelijk. Deze vindt u op Wat te doen bij een klacht over een Hospice? | Hospice-info

Onafhankelijke informatie over Hospices | Hospice-info.nl (2)

Een onafhankelijke website met alle informatie over Hospices in Nederland.

Contact
  • E-mail: info@hospice-info.nl

Privacy Policy

© All Rights TX-design

Onafhankelijke informatie over Hospices | Hospice-info.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 5525

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.